середа, 17 червня 2015 р.

харчова алергія у дітей лікування

                      Харчова алергія - це дуже поширене захворювання. Сьогодні вона зустрічається значно частіше, ніж ще півстоліття тому. Такий сплеск може бути викликаний через забруднення навколишнього середовища, застосування різних пестицидів або ж інших хімікатів, якими обробляють рослини та інші культури. Більше того, щодня людина стикається з різними хімічними добавками, якими обробляються продукти. Вченими підраховано, що щодня людина піддається впливу більше 3 тисяч різних хімічних препаратів, так що таке збільшення чисельності алергічних захворювань не дивує. Що називається алергією, а де можна говорити про непереносимість? Генетичний фактор, що впливає на виникнення алергії у дітей Види харчових алергій Основні причини розвитку харчової алергії у дітей Які порушення в харчуванні можуть викликати розвиток харчової алергії у дітей? Клінічні прояви харчової алергії Продукти харчування з різним аллергизирующим потенціалом Діагностика алергії у дітей Можливі перехресні реакції між різними видами алергенів Дієтотерапія - це основа лікування малюків з харчовою алергією Гіпоалергенні продукти харчування промислового виробництва Лікарське лікування алергії у дітей Перша допомога дитині при алергії Особливості догляду за дітьми, страждаючими харчовою алергією Імунна система людини щодня піддається негативному впливу хімічних речовин, які потрапляють в організм з їжею і напоями, більше того, вдихається величезна кількість потенційно небезпечних молекул. Така постійна битва людського організму призводить до перевантаження печінки, що впливає на посилення алергічних реакцій на будь-які харчові продукти та інше. Варто відзначити, що найбільш поширеними алергенами вважаються: пшениця, курячі яйця, цитрусові фрукти і молочні продукти. В процесі еволюції, так якісь пшеничні продукти з'явилися відносно недавно - обробляти пшеницю людина почала приблизно близько 10 тисяч років тому. Сьогодні ще до кінця неясно, чи відображає низька переносимість деяких продуктів, що містяться у пшениці, не дуже хорошу пристосованість людського організму. Або ж все-таки винні пестициди і гербіциди, і інші токсичні домішки в такій реакції організму. Пшеничні продукти як на Заході, так і в нашій країні складають левову частку споживчого раціону. Цим і пояснюється така висока поширеність харчової алергії. Цитрусові - найбільш популярний алерген Що називається алергією, а де можна говорити про непереносимість? В даний час існує змішання понять непереносимість і алергія. Однак, якщо їх прояви схожі, то причини виникнення зовсім різні. Алергія в загальному вигляді визначається як негайна реакція на подразник, людська імунна система у відповідь виробляє антитіла проти «кривдників». Під непереносимістю увазі трохи сповільнену реакцію на певну їжу (найчастіше вона видно тільки через кілька днів), яка може проявлятися у вигляді різних симптомів і деяких з них на перший погляд абсолютно незв'язані між собою. Більш того, деякі симптоми абсолютно неможливо пов'язати з непереносимістю, оскільки вони настільки різноманітні, що можна сплутати з проявами інших хвороб. Генетичний фактор, що впливає на виникнення алергії у дітей Сьогодні досить часто виявляється, що діти, які страждають харчовою алергією успадковують це захворювання від своїх батьків, проте ця недуга передається у спадок далеко не завжди. Встановлено, що діти, у яких батьки страждали астмою, екземою, а також сінну лихоманку та іншими захворюваннями, мають підвищену чутливість особливо якщо цією недугою хворіли обоє батьків. Виною такої реакції стають гени, які визначають придушення утворення імуноглобулінів, Ig E, які є медіаторами запальної реакції на деякі алергени. Однак генетика - це не єдина причина виникнення алергічних реакцій у дітей. Приміром, у близнюків, які є генетично ідентичними, можуть і не виникати алергічні реакції на одні й ті ж продукти. Це доводить, що у виникненні цього захворювання відіграють роль і інші фактори, наприклад, вірусні та бактеріальні інфекції, стреси, навколишнє середовище. Види харчових алергій Як правило, харчова алергія розвивається ще в дитячому віці. Варто відзначити, що у дітей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а також жовчовивідної системи ризик виникнення алергії на продукти харчування значно вище, ніж у дітей, які не страждають цими хворобами. Серед реакцій непереносимості можна виділити основні два напрямки, які мають токсичний і нетоксичний характер. Токсичні реакції можуть розвинутися внаслідок вживання харчових продуктів, які містять токсичні речовини у вигляді домішок. Прояв реакції на вживання таких продуктів повністю залежить від дози прийнятих речовин і від хімічного складу. А от самі продукти не мають ніякого значення. Нетоксические реакції на продукти харчування можна умовно розділити на два види непереносимості, які різняться між собою механізмами розвитку: Алергічна реакція на харчові продукти, викликана порушенням системи імунітету (харчова алергія). Реакція пов'язана ні з імунологічним характером. Алергію можуть викликати не самі продукти, а токсини в них Основні причини розвитку харчової алергії у дітей Як вважають багато фахівців, основна причина виникнення алергічних реакцій на продукти харчування є порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Коли народжується дитина, більшість органів його організму знаходяться в стадії «дозрівання». Наприклад, спочатку знижена вироблення ферментів в шлунково-кишковому тракті. Тобто підшлункова залоза ще не в змозі виробляти в необхідній кількості такі ферменти як амілаза (що відповідає за розщеплення вуглеводів), трипсин (відповідальний за розщеплення білків), ліпаза (розщеплення жирів виробляє), більше того, в шлунковому соку спостерігається низький вміст протеаз, що відповідають за переробку білка. Цей список можна продовжувати практично нескінченно, проте вищенаведені приклади є основними. Крім того, у новонароджених малюків не сформувався склад мікрофлори належним чином. Таким чином, виходить, що велика кількість великих молекул, потрапляючи в живіт крихти, не можуть перетравитися належним чином. Саме тому малюків і не можна годувати до певного віку різними фруктами, м'ясом і сиром. А що ж відбувається з не переробленими молекулами? Оскільки в даному віці підвищена проникність слизової оболонки кишечника (це також є особливістю у всіх новонароджених дітей), ці молекули проникають в кровоносні судини, якими пронизані всі стінки кишечника. Потім організм починає виробляти антитіла, які мають назву Ig E. І в організмі починається процес, який має назву - сенсибілізація, тобто підвищується чутливість до певних молекулам. Якщо говорити простою мовою, то організм в процесі не переробки знайомитися з певними макромолекулами і виробляє на них антитіла. Після того як дитина наступного разу вживає продукти, що містять ці макромолекули, організмом виробляється алергічна реакція. Варто зазначити, що така сенсибілізація може розвинутися навіть з перших днів життя дитини. Однак є певні чинники, які впливають на розвиток цієї реакції - це спадкова схильність, навколишнє середовище, а також грати може не останню роль і сама вагітність, а вірніше, патологічні процеси під час її перебігу. Тут йдеться про інфекційні захворювання матері під час вагітності, перенесених матір'ю, гіпоксія плода під час загрози переривання вагітності, а також багато інших обставин, які негативно позначаються на дитині, коли він ще перебуває в утробі. Які порушення в харчуванні можуть викликати розвиток харчової алергії у дітей? Спочатку - це надмірне вживання молодою матір'ю сиру, коров'ячого молока і таких високоаллергенних продуктів, як шоколад, полуниця, горіхи, червона ікра і риба. Також може викликати харчову алергію і ранній переклад дитини на штучне вигодовування або змішане харчування, особливо це стосується неадаптованих сумішей та інших продуктів, які не відповідають віку дитини. Харчування має відповідати віку дитини Клінічні прояви харчової алергії Спочатку потрібно сказати, що прояви можуть бути досить різноманітними, проте можна виділити основну симптоматику: Алергічні ураження тіла - набряк Квінке, атопічний дерматит, кропив'янка, строфулюс (почесуха дитяча). Гастроінтестинальні порушення - нудоти, рясна відрижка, блювання, коліки, діарея, метеоризм, запор, нестійкі випорожнення і т. П. Респіраторні захворювання - алергічний риніт і бронхіальна астма. Проведені дослідження показали, що у малюків першого року життя, які страждають алергією, достатньо часто виявляється підвищена чутливість до білків природного походження (85%). Більш того, відомо, що серед малюків першого року життя алергічна реакція на білки коров'ячого молока зустрічається практично у 1,5% дітей, які перебувають на грудному годуванні і більше 6% - на штучному. Крім того, серед дітей хворих на атопічний дерматит приблизно 90% малюків страждають алергією на білки коров'ячого молока. Варто відзначити, що великий відсоток дітей, які чутливі до білка курячого яйця, їх число становить практично 62%, до глютену - 53%, рису 50%, білкам банана - 52%. Значно рідше зустрічається реакція на білки гречки (27%), сої (26%), картоплі (26%). А ось число діток зазнають сенсибілізацію до протеїнів кукурудзи ще менше, відсоток становить не більше 12. До м'яса реакція виникає не більше ніж у 3% дітей. Продукти харчування з різним аллергизирующим потенціалом У списку будуть представлені продукти харчування, які містять різний рівень алергізації: Високий - це коров'яче молоко, пшениця, яйця, ікра, жито, морква, болгарський перець, помідори, селера, малина, полуниця, суниця, цитрусові, кава, гриби, горіхи, мед і т. п. Середній рівень - яловичина, овес, гречка, горох, рис, соя, бобові, картоплю, буряк, абрикос, персик, чорна смородина, чорниця, шипшина. Низький - кисломолочні продукти, м'ясо кролика або індички, баранина або пісна свинина, капуста білокачанна, кольорова, кабачки, брокколі, огірки, а також зелені сорти груш і яблук, петрушка і кріп. Діагностика алергії у дітей Необхідно якомога раніше встановити і природно усунути справжню причину захворювання, тобто продукти, які викликають алергічну реакцію у організму. Тому при прояві навіть незначних ознак наявності алергії потрібно звернутися до лікаря-алерголога, який посредствам проведених аналізів встановить причину (тобто продукт), що викликає алергічну реакцію з боку організму. Крім того, лікар може доручити мамі вести харчовий щоденник, куди потрібно буде записувати всі продукти, що вживаються малюком. Більше того, потрібно буде заново вводити кожен окремий продукт і протягом 3-5 днів стежити за реакцією дитини. Так триватиме до тих пір, поки не буде з'ясований конкретний фрукт або овоч, на який реагує організм. Варто відзначити, що таке дослідження можливо проводити тільки в фазу ремісії, а не гострого загострення. У тому випадку, якщо у малюка спостерігається гостра фаза захворювання, то найдоступнішим буде метод дослідження - імунологічний. У нього входять ПРІСТ, РАСТ МАСТ та ІФА. Дані дослідження проводяться в пробірці, вони дозволяють з високою точністю визначити специфічні антитіла в крові дитини - Ig G4 і Ig E. Дані лабораторні дослідження дозволяють виявити на ранніх стадіях харчову гіперчутливість до білків поширених продуктів: курячого яйця, коров'ячого молока риби, сої, пшениці, арахісу. Звичайно, можна провести оральну провокаційну пробу використовуючи підозрювані алергени, проте даний аналіз проводиться тільки під час клінічної ремісії. Така проба найточніша, проте вона дуже небезпечна, оскільки може призвести до анафілактичного шоку, тому дослідження проводитися тільки в спеціалізованих клінічних центрах. Варто відзначити, що на тлі харчової алергії може формуватися гіперчутливість і до інших видів алергенів, наприклад, іншим продуктам харчування, пилу, пилку, ліків, які мають рослинне походження і т. П. Це обумовлено деяким подібністю антигенної структури і розвитком перехресних реакцій. Якщо говорити простою мовою, то наш організм може сплутати два абсолютно різних алергену через незначну подібності антигенної структури. Приміром, у людського організму виникає алергічна реакція на картоплю, а після закінчення часу, антитіла можуть негативно реагувати і на помідор або огірок. Алергія на один продукт може викликати ланцюгову реакцію Можливі перехресні реакції між різними видами алергенів: Коров'яче молоко - яловичина, шерсть корови, яловичина і телятина. Кефір - цвілеві сорти сирів (брі, дор-блю і т. П.), Квас, дріжджове тісто. Риба - морська і річкова риба та інші морепродукти, такі як креветки, ікра, омари, лангусти. Куряче яйце - перепелині яйця, куряче м'ясо і бульйони, соуси, м'ясо качки, пір'я подушки і багато лікарських препаратів (лізоцим, інтерферон, біфілз і певні вакцини. Морква - петрушка, селера. Яблука - груша, персик, слива, горіхи. Полуниця - малина смородина, ожина і брусниця. Картопля - томати, баклажани, перець, паприка. Арахіс - банани, соя, кісточкові (вишня, слива, персик), томати, зелений горошок. Цитрусові - лимон, апельсин, мандарин, грейпфрут. Слива - абрикоси , мигдаль, нектарин, вишня, дика вишня, чорнослив, черешня та яблука. Список можна ще продовжувати дуже довго, але якщо проконсультуватися з лікарем, то можна дізнатися його більш докладно. Як видно з вищезгаданого, навіть сама найменша алергія може перерости у велику трагедію як для батьків, так і для дитини. Дуже складно утриматися малюкові і не поїсти смачненького особливо в літній та осінній період, коли природа дарує настільки дивовижні фрукти та овочі. Дієтотерапія - це основа лікування малюків з харчовою алергією Основні принципи, на яких побудована гіпоалергенна дієта - це виключення з раціону всіх продуктів харчування, які мають високий рівень сенсибилизирующей активності, а також причинно-значущих і перехресно реагуючих, що дратують слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Крім того, по можливості потрібно прибрати з раціону дитини продукти, що містять консерванти, емульгатори, харчові барвники і стабілізатори. Якщо подивитися на це список, то можна подумати, що дитині в сучасному світі нічого і їсти не можна, але це далеко не так, потрібно давати більше овочів, фруктів і натуральних продуктів харчування. Гіпоалергенні продукти харчування промислового виробництва У цю групу відносяться: Спеціалізовані суміші, в основу яких входить гідролізаторах молочного білка (лікувального та лікувально-профілактичного призначення, які можна приймати в їжу з самого народження). Спеціалізоване харчування в основу якого входять ізоляту (соєвий білок). Дані суміші можна вживати після півроку. Гіпоалергенні безмолочні каші. Гіпоалергенні ягоди і фрукти, а також овочеві пюре. Така підгодівля для дітей може використовуватися тільки після 5 місяців. Гіпоалергенні м'ясні консерви: індичка, ягня, конина та інше. Ці продукти можна давати дітям, що досягли 9-місячного віку. Спеціальна вода для дитячого харчування. Варто відзначити, що алергія на коров'яче молоко може виникнути і у дітей, які знаходяться на природному вигодовуванні. Тільки в цьому випадку в харчуванні необхідно максимально повно зберігати годування груддю, оскільки материнське молоко містить велику кількість поживних речовин, мінералів і вітамінів, які необхідні для нормального розвитку дитини та адекватного формування імунної системи малюка. Лікарське лікування алергії у дітей Кожен батько, який зіткнувся з проблемою алергії у дитини, задає досить багато питань лікаря з приводу того, як можна медикаментозно вилікувати цю недугу. Однозначно відповісти на це питання не зможе жоден лікар, оскільки лікування повністю залежить від індивідуальних особливостей організму дитини. Ті лікарські препарати, які здатні принести позитивну динаміку в однієї дитини, можуть зовсім не допомогти іншому.

Немає коментарів:

Дописати коментар