середа, 17 червня 2015 р.

біль в епігастральній ділянці лікування

                      Функції шлунка Причини появи болів у шлунку після їжі Гастрит Виразка шлунка Поліпи Синдром роздратованого шлунку Гастроезофальний рефлюкс Болі при отруєннях та інфекційних захворюваннях Рак шлунка Панкреатит Виразка дванадцятипалої кишки Дуоденіт Гастродуоденіт Запалення жовчного міхура Пілороспазм Синдром роздратованого кишечника Лікування болів у шлунку Профілактика Функції шлунка Шлунок відіграє велику роль в життєдіяльності організму. Всім відомо, що без їжі людина жити не може. Починається процес травлення саме в цьому органі - тут їжа розщеплюється після проходження по стравоходу. Деякі речовини засвоюються в шлунку, інші просуваються далі - в тонкий кишечник. Якщо зі шлунком є ??проблеми, їжа погано розщеплюється, і як наслідок, велика частина корисних речовин не надходить в організм. А нестача вітамінів і елементів призводить до порушення роботи інших органів і розвитку різних захворювань. Перетравлювання їжі відбувається за участю шлункового соку, що виробляється внутрішніми залозами слизової оболонки шлунка, яку оточують м'язи шлунка. У ньому присутні соляна кислота, пепсин і слиз. Соляна кислота має антибактеріальну дію і бере участь у перетравлюванні білків. Пепсин також необхідний для перетравлення їжі, а слиз захищає стінки шлунка від агресивної соляної кислоти. У нормі шлунковий сік має склад, що дозволяє ефективно розщеплювати їжу, але не завдає шкоди самому органу. Однак за деяких умов складу соку може змінюватися. Якщо виділяється більше соляної кислоти, ніж потрібно, вона починає впливати на стінки шлунка. Якщо секреція кислоти знижується, їжа погано перетравлюється. Саме порушення складу шлункового соку найчастіше ведуть до появи болів у шлунку, хоча існують і інші причини появи неприємних відчуттів після їжі. Причини появи болів у шлунку після їжі Причини появи болів у шлунку після їжі Немає такої людини, яка б ніколи не відчував болю в шлунку. Травна система впливає на стан організму в цілому, тому якщо болі виникають регулярно, слід звернутися негайно до лікаря. Найчастіше болі після їжі виникають при таких захворюваннях, як: гастрит, виразка шлунка, поліпи, стеноз воротаря і стравоходу, грижа стравохідного отвору діафрагми, рак. Може виникати і біль, не пов'язана з патологіями шлунка. Це такі хвороби, як: виразка дванадцятипалої кишки, езофагіт, холецистит, панкреатит, жовчнокам'яна хвороба, коліти, закрепи, діарея, гломерулонефрит і т. Д. Велика частина цих захворювань небезпечна для життя людини, тому затягувати з обстеженням не потрібно. Гастрит Сучасний ритм життя часто стає причиною того, що людині ніколи відпочити і нормально поїсти протягом робочого дня. В результаті цього на сніданок - чашка кави, на обід - фаст-фуд, а на вечерю - все, що знаходиться в холодильнику. Шлунок довго такого знущання не витримує, і в підсумку починається гастрит зі зниженою або підвищеною секреторною функцією. При хронічному гастриті біль зазвичай не відрізняється інтенсивністю, але з'являється під час їжі або відразу ж після неї. Через це хворі нерідко бояться прийматися їжу, а тривале голодування ще більше посилює проблему. Також часто присутнє почуття розпирання і важкості в епігастральній ділянці. Нерідко біль після їжі супроводжується відрижкою, відрижкою, нудотою, неприємним смаком у роті, печією. У пацієнтів періодично виникають розлади стільця, які можуть стати причиною появи синдрому роздратованого кишечника. Іншими симптомами хронічного гастриту є: стомлюваність, слабкість, дратівливість, блідість, сонливість, пітливість після прийому їжі, болі в серці, скачки тиску, порушення ритму скорочень серця, печіння в ротовій порожнині. При гастриті потрібно спостерігатися у лікаря і слідувати всім його призначеннями, оскільки захворювання може перейти в виразку шлунка. Виразка шлунка Виразка шлунка При даному захворюванні болі виникають в епігастральній ділянці. Інтенсивність болю може бути різною, у деяких пацієнтів вона слабо виражена. Після операцій на шлунку біль взагалі може бути відсутнім. При виразці шлунка біль виникає не так швидко, як при гастриті - зазвичай через годину-півтори після їжі, але з часом посилюється в міру перетравлювання їжі, що відбувається через вироблення соляної кислоти. Для даного захворювання характерне чергування періодів загострення і ремісії. Загострення зазвичай виникають восени і навесні. Для виразкової хвороби характерні і такі симптоми: відрижки кислим вмістом, печія, нудота і блювота після їжі, втрата маси тіла. Дуже небезпечно виникнення різкого, гострої, ріжучої, колючої болю в шлунку. Вона може служити ознакою перфорації органу - утворення отвору, крізь яке в черевну порожнину потрапляє вміст шлунка. Інтенсивність болю в цьому випадку настільки велика, що у людини може розвинутися больовий шок. Перфорація шлунка небезпечна для життя і вимагає невідкладного хірургічного втручання. Поліпи Це захворювання зустрічається рідко. В основному його діагностують під час обстежень. Проте, можливі такі симптоми, як нудота і блювота після їжі, тупий, ниючий біль у шлунку, хворобливі відчуття при натисканні на живіт. Синдром роздратованого шлунку У цьому випадку симптоми дуже схожі на гастрит: печія, нудота, відрижка, шлункові спазми, відчуття важкості. З'являються ці симптоми після їжі і тривають кілька годин. Якщо вчасно не звернутися до лікаря і не розпочати лікування, можлива помітна втрата ваги і настання дефіциту поживних речовин в організмі. До синдрому призводить нерегулярне і неправильне харчування. Перше, що потрібно зробити при появі вищевказаних симптомів - сісти на спеціальну дієту. Необхідно уникати солоних, жирних, гострих страв. Всі продукти повинні бути дієтичними і натуральними. У раціоні повинні переважати каші на воді, фрукти та овочі, супи (без м'яса). Перші пару днів краще взагалі утриматися від їжі і пити тільки воду і солодкий чорний чай. На третій день можна їсти сухарі і киселі. Добре знімає роздратування аптечна ромашка - її потрібно заварювати як звичайний чай, але без цукру. Стан може погіршитися: на слизовій шлунка можуть утворитися кровоточать виразки. Зазвичай це виникає внаслідок прийому деяких лікарських препаратів, в першу чергу, знеболюючих і жарознижуючих. Тому приймати ліки потрібно строго по інструкції - якщо написано до або після їди, то ігнорувати розпорядження не варто. У запущених випадках у шлунку може зібратися велика кількість крові, яка виходить з блювотою. Нерідко змінюється колір стільця - він стає чорним, що також свідчить про кровотечу. У такій ситуації необхідно терміново звернутися до лікаря. Гастроезофальний рефлюкс Гастроезофальний рефлюкс Якщо біль у шлунку супроводжується печією, у хворого підозрюють гастроезофагальний рефлюкс. При даній патології соляна кислота з шлунку надходить у стравохід, дратує його і викликає запалення. Для усунення неприємного почуття необхідно прийняти антацидний препарат, що містить магній, кальцій або алюміній. Ці речовини сприяють зниженню кислотності шлунка і обволікають слизову стравоходу, тим самим захищаючи її. Багато людей при виникненні печії починають пити соду. Це дійсно полегшує стан на деякий час, але питво соди - шкідливий спосіб позбавлення від печії, і гастроентерологи категорично не рекомендують його застосовувати. В результаті змішування соди з соляною кислотою можуть з'явитися відрижка, здуття живота, метеоризм, а слизова органу почне покриватися виразками. Краще використовувати крейду без будь-яких добавок. Досить пожувати невеликий шматочок, і печія пропадає на тривалий час. При схильності до печії необхідно уникати солоної, копченої та жирної їжі, що провокує виникнення цих неприємних відчуттів. Болі при отруєннях та інфекційних захворюваннях При харчовому отруєнні симптоми залежать від того, що було з'їдено і в якій кількості. Зазвичай перші ознаки проявляються через кілька годин. До них відносяться: спазматичні болі в шлунку, нудота, блювання, запаморочення, головні болі, слабкість, діарея. При важких отруєннях можливе значне підвищення температури. При сильному отруєнні потрібно терміново звернутися до лікаря. Різкий біль в шлунку і нудота можуть виникати і внаслідок проковтування лугів, кислот, агресивних хімічних речовин. Симптоматика схожа з гострим гастритом, у важких випадках спостерігається шоковий стан або втрата свідомості. При отруєнні хімічними речовинами потрібно негайно викликати «швидку», так як можливий летальний результат. Нудоту, блювоту, сильні болі в шлунку, що посилюються після їжі, діарея можуть бути ознакою інфекційних захворювань. Серед них є хвороби, небезпечні для життя людини. Якщо дані симптоми з'явилися раптово і виникають або посилюються після кожного прийому їжі, потрібно звернутися до фахівця. Рак шлунка Біль у шлунку після їжі характерна і для раку. Іншими ознаки онкології є: зменшення апетиту, нудота, блювання (іноді з кров'ю), схуднення, анемія, відраза до м'яса, печія, відчуття переповненості навіть після малої кількості їжі, збільшення обсягу живота, блідість шкіри. Болі слабкі, але виникають часто. Це небезпечне для життя захворювання. Якщо почати лікування на початкових стадіях, одужання пацієнта настає в більшості випадків. На пізніх етапах призначати лікування не має сенсу. Чим раніше буде діагностовано онкологічне захворювання, тим більше шансів на благополучний результат. Панкреатит Панкреатит Починається гострий панкреатит з болю у верхній ділянці живота, яка може тривати кілька днів. Біль постійна і досить сильна, збільшується під час їжі. Часто хворобливі відчуття поширюються на область спини. Про розвиток панкреатиту також свідчать схуднення, почастішання пульсу, підвищена температура, нудота, блювання, здуття живота, чутливість передньої черевної стінки при натисканні. У важких випадках відбувається зневоднення організму, знижується артеріальний тиск. Хворі з гострим панкреатитом виглядають ослабленими і виснаженими. З часом підшлункова залоза втрачає можливість виробляти ферменти, необхідні для розщеплення їжі, тому затягувати з лікуванням не варто. Виразка дванадцятипалої кишки Болі виникають в надчеревній або епігастральній ділянці, їх легко сплутати з болем у шлунку. У половини хворих відзначаються слабо виражені больові відчуття, а у третини - біль болісна, колючий, сосущая і схваткообразная. Для даного захворювання характерна поява болів через два і більше годин після їжі. Турбують хворих і «голодні болі», що виникають по ночах. Посилюються больові відчуття при тривалій перерві між прийомами їжі, при вживанні кислих і гострих страв, алкоголю. Характерною ознакою є сезонність: загострення зазвичай відбуваються навесні і восени. Вживання маринадів, чорного хліба, консервів, грубої рослинної їжі призводить до більш швидкої появи болю, тоді як картопляне пюре, молочні каші, відварені риба і м'ясо сприяють зменшенню болю або навіть її зникнення. Найнебезпечніший симптом - поява гострого болю в надчеревній області, що супроводжується пітливістю, блідістю, іноді - втратою свідомості. Це може бути ознакою перфорації органу, що вимагає термінового хірургічного втручання. Дуоденіт Дуоденіт При запаленні тонкої кишки (дуоденіт) біль може проектуватися на передню черевну стінку в область шлунка. Больові відчуття досить значні. Виникнення болю більшість пацієнтів пов'язує з їжею. Для захворювання в гострій стадії характерні слабкість, нудота, блювання, підвищена температура, болючість при промацуванні епігастральній ділянці живота. Захворювання зазвичай проходить самостійно через кілька днів, але повторні випадки можуть привести до хронічної форми. Також можливі такі ускладнення, як гострий панкреатит, перфорація стінки кишечника, кровотеча. Для хронічного дуоденіту характерні постійні ниючі болі, відчуття розпирання і важкості у верхньому відділі живота після їжі, зниження апетиту, нудота, блювота і хворобливість при промацуванні. Гастродуоденіт Це запальна хвороба дванадцятипалої кишки і шлунку, іноді виникає в разі запущеного гастриту. Біль у цьому випадку інтенсивна, розташовується навколо пупка і в надчеревній ділянці, виникає протягом години після прийому їжі. Іноді пацієнти скаржаться на важкість у животі, відрижку з кислим смаком. Запалення жовчного міхура Багато захворювання жовчного міхура (холецистит, ангіохоліт, дискінезія і т. Д.) Локалізуються в правому підребер'ї, віддаючи в область шлунка. При будь-яких проблемах з жовчним міхуром необхідно дотримуватися призначеної дієти. Біль зазвичай виникає після вживання копчених, солоних і жирних страв, морозива, халви, шоколаду, тому від даних продуктів варто утриматися. Пілороспазм Це захворювання виникає внаслідок спазму воротаря, розташованого біля місця переходу шлунка в дванадцятипалу кишку. Воно в основному вражає людей, які страждають порушеннями діяльності нервової системи, наприклад, неврозами. В цьому випадку болі в епігастрії з'являються приблизно через 15 хвилин після їди. Через півгодини починається багаторазова блювота, яка продовжується до тих пір, поки шлунок практично повністю не спустошується. Ці напади спостерігаються майже після кожного прийому їжі. Це захворювання небезпечно тим, що їжа не може засвоюватися, організм не отримує необхідних вітамінів і мінералів, людина стрімко худне. Якщо вчасно не звернутися до лікаря, виникне зневоднення і загальне виснаження. Синдром роздратованого кишечника В даному випадку відбувається подразнення слизової кишечника. Біль виникає приблизно через годину після прийому їжі. Для цього захворювання характерні розлади стільця, відчуття наповненості кишечника, метеоризм, здуття живота. Зазвичай больові відчуття зникають після дефекації. Лікування болів у шлунку Лікування болів у шлунку Незважаючи на те, що сьогодні більшість препаратів можна вільно купити в аптеці, займатися самолікуванням все ж не варто. Лікування повинно проводитися згідно діагнозу, а його може поставити тільки лікар. Наприклад, хворий підозрює, що у нього гастрит. Це захворювання ділиться на види: з підвищеною і зі зниженою кислотністю. Відповідно, необхідно приймати препарати, або понижуючі, або підвищують кислотність. Визначити тип гастриту може тільки лікар після проведення обстеження, неправильний вибір препарату тільки посилить проблему. Діагноз гастроентеролог ставить на підставі результатів обстеження. Найчастіше призначають езофагогастроскопія та ультразвукове обстеження. Для отримання достовірних результатів з раціону за тиждень до обстеження необхідно виключити каву, гострі страви. Рекомендується дотримуватися молочну дієту. На ніч щодня потрібно приймати виписане лікарем послаблюючий засіб. За 12 годин до езофагогастроскопіі варто відмовитися від їжі, і за 5 годин - від води. При обстеженні хворому через рот вводять в стравохід м'яку трубку з монітором, рот і горло перед цим обробляють анестетиком для зменшення хворобливих відчуттів під час процедури. Триває обстеження від декількох хвилин до півгодини, це залежить від ступеня ураження органу. Лікар уважно оглядає слизову шлунка і при необхідності бере зразок тканини на біопсію. Також у цей час лікар може видалити поліпи і зупинити кровотечу. Ультразвукове обстеження абсолютно безболісне, проте з його допомогою можна тільки оцінити загальний стан слизової оболонки, точний діагноз поставити неможливо. Якщо ж в органі будуть знаходитися гази, то обстеження нічого не покаже. Тому за тиждень до процедури варто почати харчуватися кисломолочними продуктами, кашами на воді, вареними овочами. Від газоутворення при необхідності можна пити Еспумізан, фестал, мезим. За 12 годин до УЗД варто відмовитися від їжі, і за 5 годин - від води. Виходячи з результатів обстежень, лікар призначає лікування. Прописувати можуть антибактеріальні препарати, ліки, що знижують кислотність, що поліпшують моторику, що захищають слизову оболонку та інші. Обов'язково потрібно дотримуватися рекомендовану лікарем дієту, без цього ефекту від лікування не буде. Профілактика профілактика Травна система відіграє важливу роль у роботі всього організму, тому виникнення захворювань шлунка та інших органів травлення краще не допускати. Необхідно правильно харчуватися, обмежити вживання смажених, жирних, гострих і солоних страв.

Немає коментарів:

Дописати коментар