четвер, 18 червня 2015 р.
отруєння симптоми і лікування
Харчове отруєння симптоми і лікування Харчове отруєння - хвороба, викликана прийомом їжі або води, забруднених вірусами, бактеріями, токсинами, паразитами або хімічними речовинами. Найбільш поширені патогени (віруси, бактерії), що викликають харчові отруєння Харчове отруєння Кишкова паличка (загальна характеристика всіх форм E. coli) Кишкова паличка 0157: H7Лістеріоз Найбільш поширені патогени (віруси, бактерії), що викликають харчові отруєння: Норовірус Сальмонела Клостридії перфрінгенс Кампілобактерії Золотистий стафілокок Кишкова паличка Токсоплазма Інфекційні агенти складають максимальну категорію харчових отруєнь, але серед бактерій і вірусів, вірусні інфекції становлять більшу частину інфікованих пацієнтів. Харчове отруєння може бути викликане вірусами, бактеріями або токсинами Токсини Існує велика кількість токсинів, які можуть викликати харчове отруєння. Деякі з них є продуктом життєдіяльності бактерій, інші виробляються рослинами, тваринами або риби. Є багато рослин, тварин і риб, які можуть бути отруйними, за певних умов, але вони зустрічаються рідко або в особливих умовах. Деякі загальні типи токсинів та їх джерела: бактерії / рослини / тварини / риба / другоеэнтеротоксиныэкзотоксиныцитотоксинынейротоксины Паразити Більшість паразитів потрапляє із забрудненою їжею або водою. Найпоширенішими видами паразитів викликають отруєння в організмі людини є: лямблііамебатріхінелла Паразити отруюють організм Хімічні речовини Деякі хімічні речовини, вважаються токсичними і можуть викликати харчове отруєння. Хоча існує понад 80000 хімічних речовин, що використовуються в Росії, лише деякі з них були добре вивчені. У той час як більшість з них не мають входити до складу продуктів харчування, деякі недобросовісні підприємці додають їх для подовження терміну придатності, для надання продуктам більш привабливого зовнішнього вигляду, але присутність таких речовин у їжі може викликати серйозне харчове отруєння. Прикладом таких хімічних речовин, які можуть бути токсичними, якщо їжа або вода досить заражені ними, є пестициди, поліхлоровані біфеніли, свинець і т. Д. Харчове отруєння Симптоми і ознаки Найбільш поширені ознаками та симптомами харчового отруєння є спазми в животі, нудота, блювання , діарея, слабкість і запаморочення. Симптоми харчового отруєння залежать від того, чим викликане це захворювання і який орган або система організму людина страждає найбільшою мірою від його впливу. Наприклад, під дією нейротоксинов, таких, як пестициди і ботулінічного токсину, найбільше страждає нервова система. Ознаками інших отруєнь можуть стати такі симптоми як: лихоманка, діарея, наявність крові у випорожненнях, болі в животі, симптоми зневоднення, здуття живота, ознаки печінкової (печінка) і ниркової недостатності. Такі симптоми часто свідчать про більш важкого ступеня захворювання. Коли група осіб відчуває ідентичні симптоми після їжі одних і тих же продуктів або пиття з одного джерела, відразу ж повинні бути запідозрені харчові отруєння. Аналогічні симптоми у групи осіб свідчать про харчове отруєння Коли звертатися до лікаря У більшості людей, з легким і помірним ступенем харчового отруєння (вірусні та бактеріальні), зникнення симптомів відбувається приблизно через 24 - 48 годин і ніякого конкретного, специфічного лікування не потрібно. Проте, якщо є які-небудь ознаки зневоднення (зниження або відсутність сечовипускання, сухість у роті, запаморочення і слабкість), кров в стільці, висока лихоманка, блювота або діарея, які тривають довше, ніж 72 годин, потрібно обов'язково звернутися за медичною допомогою. Якщо пацієнт впевнений в тому, що причина його отруєння більш рідкісна (отруєння парами ртуті і т. Д.) І не описана вище, йому необхідно звернутися до лікаря. Діагностика Діагноз зазвичай ставиться виходячи з короткочасного анамнезу життя пацієнта. Фахівця будуть цікавити питання відносно недавно з'їдених продуктів, випитої рідини, історії подорожей, питання про друзів або родичів зі схожими симптомами. Огляд пацієнта буде зосереджений на наявність ознак зневоднення. Додатково рекомендовано здати загальний і біохімічний аналізи крові. В даному випадку особливу інформативну цінність несе аналіз калу. Зразки стільця можуть бути корисні для виявлення наявності в ньому крові, патогенної культури, наявність паразитів і для виявлення певних видів токсинів. Крім того, існують імунологічні тести для деяких видів токсинів. Залежно від передбачуваної причини отруєння, в дуже рідкісних випадках можуть бути прийняті зразки біопсії. Остаточний діагноз залежить від ідентифікації збудника або токсичного матеріалу, виявленого в організмі людини. Лікування Лікування харчового отруєння в основному здійснюється неспецифічне. У зв'язку з втратою великої кількості рідини (блювання, пронос), щоб уникнути зневоднення, рекомендується рясне пиття. У разі самостійного лікування слід пам'ятати - не можна випивати велику кількість рідини одномоментно, це може привести до блювоти! Деяким пацієнтам можуть призначити лікарські препарати, для зменшення нападів нудоти і блювоти. Використання лікарських засобів, для лікування діареї, таких як лоперамид (Имодиум) не рекомендується, оскільки це може продовжити симптоми або викликати додаткові проблеми з травленням. Для визначення лікування і перед прийомом будь-яких препаратів пацієнтам рекомендується проконсультуватися зі своїм лікарем. У більшості випадків антибіотики не використовується для лікування вірусних та бактеріальних харчових отруєнь, але вони можуть бути використані в якихось певних, конкретних випадках і лише за призначенням фахівця. Лікування в домашніх умовах Догляд на дому для пацієнтів з легким і помірним ступенем бактеріального та вірусного харчового отруєння, в основному полягає у запобігання зневоднення. Оральний прийом води і розчинів електролітів, таких як Gatorade або Pedialyte зазвичай буває достатньо, щоб уникнути зневоднення. У домашніх умовах приготувати відновлювальний розчин, для профілактики зневоднення на тлі харчового отруєння, дуже просто. Для цього знадобиться розвести одну чайну ложку соди і така ж кількість солі в 1 літрі води кімнатної температури. Профілактика Профілактика харчових отруєнь проста і відома кожному ще з віку дитячого садка: Особиста гігієна і чистота в приміщення, де йде приготування їжі. Мийте руки і поверхні в приміщенні якомога частіше. При недотримання цього правила велика ймовірність виживання мікробів на горизонтальних поверхнях кухні, обробних дошках і руках. Завжди мийте свіжі фрукти і овочі під проточною водою і завжди дотримуватися правил безпеки харчових продуктів. Овочі та фрукти обов'язково потрібно мити не перетинаються чисте з брудним. Навіть після того як руки і поверхні кухні очищені ретельно, сире м'ясо, птиця, морепродукти і яйця можуть бути джерелом зараження мікробами, навіть в готових до вживання харчових продуктах - якщо ви не зберігаєте їх окремо. Правильне приготування їжі - запорука її безпеки. Хоча багато людей думають, що вони можуть сказати, «на око» коли їжа вже готова, перевіряючи її за кольором і текстурою, немає ніякої впевненості, що ці продукти дійсно придатні і безпечні. Для того, що б переконатися в цьому, потрібно виконати прості, але важливе дії. Використовуйте термометр їжі, для того, щоб визначити внутрішню температуру готуються страв. Слідкуйте за температурою в холодильнику і розміщуйте продукти належним чином (в індивідуальній упаковці). У неналежних для зберігання умовах мікроби можуть розмножуватися і досягати небезпечного для здоров'я кількості вже за дві години зберігання, в літній час цей період скорочується до однієї години. Під час подорожі краще їсти тільки добре приготовану їжу і пити з банок або пляшок заводського виготовлення, які ви відкриваєте. Слід уникати вживання салатів, морозива, фруктів, якщо не відомо на скільки вони безпечні. Бажано не вживати їжу, в приготуванні якої ви не впевнені Прогноз захворювання Більшість випадків харчового отруєння мають сприятливий прогноз, оскільки зазвичай проходять швидко і не мають жодних ускладнень. Тим не менш, в деяких відносно рідкісних випадках, людина може мати серйозні симптоми отруєння і результат може не сприятливий, це залежить від багатьох факторів: по-перше, типу збудника, по-друге, індивідуальних особливостей пацієнта, по-третє від ефективності підібраною терапії . Кишкова паличка (загальна характеристика всіх форм E. coli) Кишкова паличка є грамнегативною бактерією, існує велика кількість цього виду бактерій, які викликають широкий спектр захворювань у людей. Шляхи передачі - контактно-побутовий, фекально-оральний (від людини до людини і від забрудненої їжі і води). Кишкова паличка викликати захворювання, втручаючись в тканини організму і виробляючи токсини. Основні симптоми: нудота, блювання, спазми шлунку і діарея; інші симптоми, які можуть виникнути: лихоманка, наявність крові в калі. Симптоматика може змінюватися залежно від підвиду, зараження якими відбулося. Звертатися за медичною допомогою слід у разі появи симптомів зневоднення, високої лихоманки, наявність крові в калі, у разі епідеміальной спалаху захворювання. Остаточний діагноз встановлюється при культивуванні бактерії з біологічного матеріалу хворого або продуктів харчування (рідини). Можливі ускладнення. Тут особливо хочеться відзначити кишкову паличку 0157: H7 і кілька інших штамів, зараження якими може призвести до геморагічних діарея, ниркової недостатності, пурпурової тромбопенії, а іноді і до летального результату. Профілактика інфікування кишковою паличкою: особиста гігієна, ретельне миття руктщательное приготування їжі, особливо мясаізбегать вживання в їжу сирого молока, заковтування води з озер, ставків або бассейновпредотвращенія забруднення харчових продуктів сирим м'ясом, з допомогою очищення кухонного приладдя та підготовки робочої поверхні Миття рук - основа правил гігієни Прогноз захворювання. У 90% пацієнтів, які перенесли цю інфекцію, ускладнення не спостерігаються. У решти 10% випадків можуть спостерігатися абсолютно різні ускладнення, а прогноз варіюватися від сприятливого, до вкрай несприятливого. Кишкова паличка 0157: H7Отдельно слід зупинитися на найпоширенішою формою кишкової палички 0157: H7. Вона є грамнегативною бактерією, за формою нагадує стрижень, має можливість вижити в аеробних і анаеробних умовах. Штами E. coli, зустрічаються по всьому світу і живуть, в певних кількостях, в організмі людини та інших тварин, будучи частиною нормального бактеріального населення товстого кишечника. Штами E. coli, є одними з найбільш часто зустрічаються причин деяких бактеріальних інфекцій, у тому числі холециститу, карбункулів, холангіту, інфекції сечовивідних шляхів, «діареї мандрівника», та інших клінічних інфекцій, таких як менінгіт і пневмонія новонароджених. Основні симптоми Зазвичай початкові симптоми включають нудоту, блювоту, спазми шлунку і діарею. Діарея часто з домішкою крові і у інфікованої людини може відзначатися підвищення температури (приблизно до 38 С). У більшості постраждалих осіб (як правило, це діти віком до 5 років і літні люди), симптоми з'являються між 3 і 5 вдень, після прийому зараженої їжі або рідини, в деяких випадках часовий інтервал може скорочуватися або подовжуватися (між 1 і 10 днем ). Більшість постраждалих осіб благополучно видужують, без застосування антибіотиків, на 5 - 7 день після появи клінічних проявів. Однак, у 10% людей розвиваються ускладнення і вони потребують госпіталізації. Коли звертатися за медичною допомогою? Оскільки нудота, блювання, субфебрильна температура і діарея, є характерною ознакою багатьох захворювань, так як є симптомами інтоксикації, багато лікарів припускають, що постраждалі особи повинні звернутися за медичною допомогою, якщо: є ознаки зневоднення (дизурія, сухість слизових оболонок), особливо у дітей у віці до 5 років і літніх людей; стійке підвищення температури (більше 37,7 C); наявність крові в калі; коли хворому відомо про прийомі всередину кишкової палички 0157: Н7 із забрудненою їжею або рідиною, по сколку люди вживали тугіше їжу (воду) відчувають подібну симптоматику і у них встановлено діагноз інфекція кишковою паличкою 0157: H7; Діагностика Діагноз зазвичай ставиться виходячи з анамнезу, медичного обстеження та аналізу калу. Можливий діагноз можна поставити у випадку, коли історія хвороби пацієнта вказує на асоціацію з особами спожити продукт харчування або рідини, як відомо, містять кишкову паличку 0157: H7. Такий попередній діагноз часто робиться під час спалахів захворювання. Лікування Пацієнти часто не вимагають специфічного лікування, так як багато інфекцій самі себе обмежують. Тим не менш, основним методом лікування є гідратація, у вигляді перорально або внутрішньовенного заповнення втрачених об'ємів рідини. Деякі дослідження показують, що антибіотики не повинні використовуватися, оскільки вони призводять до більш важкого перебігу цього захворювання. Збільшення ступеня тяжкості, пов'язують з шкідливою дією антибіотиків на бактерії, в результаті чого відбувається масова загибель великої кількості патогенних бактерій, це призводить до збільшення концентрації токсину в організмі зараженої людини. Застосування антибіотиків, як повідомляється, помітно збільшити частоту ускладнень (в 17 рази!). Антибіотик призначається в рідкісних випадках і тільки під наглядом фахівців. Ускладнення У, приблизно, 10% всіх осіб, інфікованих E. coli, 0157: H7 можуть розвинутися ускладнення різного ступеня тяжкості. Ці ускладнення можуть призвести до інвалідності або смерті пацієнта. Основними ускладненнями є: Геморагічна (кривава) діарея. Це ускладнення може посилити захворювання і збільшити терміни одужання більш ніж на тиждень. Додатковим ускладненням може розвиток зневоднення та анемії. Гемолітичний - уремічний синдром (ниркова недостатність). Це ускладнення значно продовжує і ускладнює захворювання. Найчастіше поява перших симптомів відбувається на 7 - 10 день після появи перших клінічних прояви хвороби. Більше за інших цього ускладнення схильні діти у віці до 10 років. Токсин, продукований E. coli, 0157: H7 надходить у кров і викликає ураження кров'яних клітин, в результаті чого формуються невеликі згустки, які при фільтрації крові нирками провокують збій у їхній роботі. Іноді пошкодження буває досить серйозним і може призвести до ниркової недостатності. Пурпурова тромбоцитопенія. Це досить рідкісне ускладнення захворювання, частіше за інших воно зачіпає людей похилого віку. Провідним симптомом даного ускладнення є формування «спонтанних» синців по всьому тілу, додатково можуть спостерігатися неврологічні зміни і лихоманка, структурні зміни в нирках. Запобігання спалахів Необхідно виконувати наступні рекомендації щодо запобігання розповсюдження кишкової палички 0157: H7: Ретельно мийте руки після відвідування туалету і перед приготуванням або прийомом їжі. Мийте руки після контакту з тваринами, це стосується абсолютно всіх, навіть власних тварин. Готуйте їжу з урахуванням необхідних тимчасових і температурних норм. Краще всього використовувати термометр, для їжі. Уникайте вживання сирого молока, непастеризованих молочних продуктів і непастеризованих фруктових та овочевих соків. Уникайте заковтування води під час купання в озерах, ставках, басейнах. Запобігання перехресного забруднення, під час приготування їжі. Ретельно мийте руки, обробні дошки і столові прилади після того, як вони вступають в контакт з сирим м'ясом. Уникайте вживання їжі в ресторанах швидкого харчування, не купуйте продукти, які неможливо піддати термічної обробки у приватних і випадкових осіб. Прогноз захворювання Люди, інфіковані кишкової палички 0157: H7, зазвичай, (близько 90%) мають успішний результат. Однак прогноз погіршується у зв'язку з розвитком ускладнень, індивідуальними особливостями пацієнта, ефективністю призначеного лікування. Лістеріоз Лістеріоз - це шлунково-кишкова інфекція, яка зазвичай розвивається після прийому їжі, зараженої бактеріями, які іменуються лістеріями.
Підписатися на:
Дописати коментарі (Atom)
Немає коментарів:
Дописати коментар