четвер, 18 червня 2015 р.

Лікувальне харчування і дієта при гострому панкреатиті | Лікувальне та дієтичне харчування

Лікувальне харчування є важливою складовою частиною комплексної терапії при гострому панкреатиті. Відомо, що склад раціону тісно пов'язаний з синтезом травних ферментів зімогенов тканиною підшлункової залози. Отже, змінюючи характер харчування, можна вплинути на перебіг патологічного процесу. Відносно методики дієтотерапії при гострому панкреатиті існують різні думки. Одностайні клініцисти лише в тому, що в перші дні хвороби необхідний голод. Крім того, що голод створює функціональний спокій для підшлункової залози, цілком зрозуміло, що в перші дні хвороби годувати хворого через рот неможливо, бо одним з провідних симптомів гострого панкреатиту є нестримне блювання. Відомо також, що в гострій фазі панкреатиту білки і продукти їх розщеплення дратують пошкоджену секреторну тканину. Рівень ферментів залишається патологічно зміненим, процеси реституції уповільнені. Тому виникли спроби частково обходити травний тракт, вводячи харчові інгредієнти парентерально. У початковій стадії захворювання призначаються безбілкові раціони або раціони зі зниженою кількістю білка, але при обов'язковому додатковому парентеральному введенні білкових гідролізатів. У більш віддаленому періоді повноцінний білковий раціон вже не дратує, а сприяє процесам регенерації секреторною тканини. Думки клініцистів розходяться з приводу термінів повного голоду. Так, Ф. Т. Власов рекомендував голод протягом 24 годин після нападу, а далі досить швидко дозволяв розширювати дієту, обмежуючи лише жири. Н. І. Лепорський рекомендував 3-5-денний голод з подальшим розширенням асортименту страв і продуктів і підвищенням калорійності добового раціону. У дні голоду хворому дозволялося випити 1,5-2 л Боржомі в підігрітому і дегазованої вигляді, внутрішньовенно йому вводили фізіологічний розчин і 5% -й розчин глюкози. Ф. К. Меньшиков після короткого періоду голоду призначав дієту з нормальною кількістю білка, обмеженням жиру і підвищеним введенням вуглеводів. І. С. Савощенко розробив власну схему живлення на два дні - період відносного голоду з метою обмеження шлункової секреції і зниження активності ферментів підшлункової залози. Хворому дають підігріту дегазована лужну мінеральну воду, несолодкий відвар шипшини в теплому вигляді і обмежена кількість білих сухарів та цукру. Схема харчування хворого гострим панкреатитом по І. С. СавощенкоПріем їжі Перший день Другий день Перший сніданок Боржомі 200 г Відвар шіповніка200 г Другий сніданок Боржомі 200 г Боржомі 200 г Обід Відвар шипшини 200г Боржомі 200 г Полудень Боржомі 200 г Відвар шіповніка200 г Перша вечеря Боржомі 200 г Боржомі 200 г Другий вечеря Відвар шипшини 200г Боржомі 200 г На цілий день: сухарі білі - 50 г, цукор - 25 г. Усі автори справедливо вважають, що тривалий голод і особливо недостатність білкового харчування призводять до більш важкого перебігу захворювання: знижується здатність тканини підшлункової залози до регенерації, відзначається атрофія клітин острівців, знижується всмоктувальна здатність кишечника. Зазвичай хворі гострим панкреатитом погано переносять жири, але позбавляти хворого жирів на тривалий термін можна. Пояснюється це порушенням в обміні жиророзчинних вітамінів А, О, К, Е, які грають не останню роль у регулюванні обміну при гострому панкреатиті. В. А. Пенін, М. Г. Лумер п ін. Довели негативний вплив тривалого голоду на перебіг гострого панкреатиту. Розвивається негативний азотистий баланс у зв'язку з катаболической фазою обміну у цих хворих в значній мірі уповільнює репаративні процеси в підшлунковій залозі. У той же час прагнення усунути незадовільний харчовий статус шляхом парентерального введення білкових препаратів не завжди досягає мети, оскільки білковий дефіцит в організмі повністю не компенсується. Крім того, деякі азотисті препарати (гідролізат казеїну) сприяють секреторному процесу підшлункової залози. В даний час показано, що білкове харчування при гострому панкреатиті мало впливає на активність секреції підшлункової залози. У той же час воно покращує репаративні процеси в ній. Автори вивчали у клінічних умовах дія енпіти (знежиреного та білкового). Брали до уваги збалансованість, високу біологічну цінність, малий секреторний відповідь підшлункової залози, можливість дозування препаратів. Дослідження показали, що споживання 25-50 г білка з енпіти зменшує негативний баланс азоту, покращує метаболізм білків, ліпідів і енергетичний обмін. Показники активності ферментів нормалізуються в ті ж терміни, що і на режимі голоду. Отже, відзначено позитивний вплив енпіти на патологічний процес при гострому панкреатиті. Отже, в даний час існує усталена точка зору, що після короткого періоду голоду необхідно досить швидко розширювати раціон хворих на гострий панкреатит. До п'ятого дня після припинення нападу призначають хворому дієту з нижньою межею фізіологічної норми білків - 70-80 г, обмеженням жирів - до 40-50 г, вуглеводів-до 110-120 г (в основному, за рахунок легкорозчинних), обмеженням калорійності, кухонної солі, стимуляторів функції підшлункової залози і шлунка (екстрактивних речовин, пуринів і т. д.). Вводиться підвищену кількість вітамінів групи В і С. Обмежується загальний обсяг їжі, кількість вільної рідини. Їжа дається в 6-7 прийомів з рівномірним розподілом добового раціону. Рекомендуються лужні води, відвар шипшини До 10-го дня хвороби хворий може отримувати дієту, що містить до 80-90 г білків, 60-70 г жирів, 250 г вуглеводів. Енергетична цінність дієти - 1500-1700 ккал. Слід підкреслити, що до 15-20 днях хвороби дієта хворого, який переніс гострий панкреатит, в основному, представлена ??вегетаріанськими супами, нежирним нежілістая вивареним м'ясом і стравами з нього, нежирної рибою і стравами з неї, свіжим домашнім сиром і стравами з нього, стравами з круп і овочів (кашами, пудингами і т. д.), фруктовими та ягідними соками. На ніч хворим рекомендується давати кефір, кисле молоко і інші молочнокислі напої з кислотністю не вище 90-100 ° по Тернеру, буряковий і морквяний соки. Приблизно до 40-го дня хвороби хворі повинні отримувати харчування в рамках дієти номер 5п (панкреатичної). Після перенесеного гострого панкреатиту хворі повинні дотримуватися дієти довго, принаймні 6-12 місяців. Протягом цього терміну хворі не повинні вживати здобу, алкогольні напої в будь-якому вигляді та кількості, жирне м'ясо, жирну рибу, сало, сметану, вершки, соління, копченості, маринади, консерви, ріпу, редьку, редис, цибулю, часник. Рекомендується обмежувати м'ясні та рибні бульйони, які можуть бути або вторинними, або слабкими, або кістковими.

Немає коментарів:

Дописати коментар